Evan Gelten H-Kampioen

Zaterdag 5 maart werden de pupillenkampioenschappen van de SBO gehouden  voor de jongste jeugd. Mat Ador Evan Gelten werd winnaar van de H categorie (t/m 7 jaar). Waarmee hij zich plaatste voor deelname aan het Nederlands Kampioenschap. In het gehele deelnemersveld t/m 9 jaar werd hij vijfde.  Alweer een prachtige prestatie van onze vijfjarige Evan die inmiddels aanzien heeft verworven in schaakland. Ook bij het school schaken viel hij bij de aanwezige seniorleden op.

Hij wordt al gekscherend Magnus Gelten, Evan Carlsson of Evanowich genoemd.

Isabella en EvanEvan H Kampioen

Het is genieten van dit kleutertje dat nog min of meer onbevangen aan het bord zit, zichzelf als vijfde op de einduitslag zag staan en concludeerde dat de bekers dit keer aan zijn neus voorbij zouden gaan, niet beseffend dat hij de topper was  binnen zijn eigen leeftijd of eigenlijk boven zijn leeftijd.  Hij mag immers volgend jaar nog eens meedoen in de H-categorie. Ontvangst van de beker verraste hem totaal. Er werd niet geslapen zonder de trofee op het hoofdkussen.

 

Toernooiwinnaar werd de Hardenbergse Twan van Bemmel die in de G-categorie uitkwam. Ex Mat -Ador Isabella Bertholee werd in F-categorie kampioen.  Overigens verloor de laatste haar partij door onoplettendheid tegen Evan.

Evan meldde zich als vierjarige  bij onze schaakvereniging. Al snel was duidelijk dat hij de beginselen van het spel aardig onder de knie had en een vlotte, enthousiaste leerling bleek. Op de vereniging  krijgt hij les van de door onszelf opgeleide Mat Ador  Lars van Schooten.

Op 18 juni neemt  Evan deel aan het NK in Roosendaal . We feliciteren Evan en wensen hem veel plezier op het NK.

Veronique Bogouslavskii wint Grand Slam

Op donderdag 21 en vrijdag 22 februari is het Grand Slam  gespeeld. Door 3 afzeggingen op het allerlaatste moment kwam de bezetting net onder het gewenste aantal maar om de enthousiaste jeugdspelers uit onze regio niet teleur te stellen hebben we het toernooi toch door laten gaan. Daar hebben we als organisatie zeker geen spijt van!

Veronique was vooraf de gedoodverfde kampioen en werd met respect begroet door de andere deelnemers. De hoofdprijs (€ 60,00 en de beker) zou sowieso naar Veronique gaan wist men met stelligheid te melden, waarmee alle tegenstanders zich meteen in een underdog positie hadden gemanoeuvreerd.

En Veronique? Die moest het nog maar doen. Ze kreeg niets cadeau en er waren partijen bij die tot het einde toe spannend bleven maar waarin ze licht voordeel  steeds goed uitspeelde naar een overwinning. Met 7 uit 7 was de beker en de geldprijs voor haar.

‘Best of the rest‘ werd overduidelijk Barto die solide speelde en alleen in Veronique zijn meerdere moest erkennen. Hij mocht een geldprijs van € 35,00 in ontvangst nemen.

Voor de derde plaats werd een felle strijd geleverd door 6 spelers.  De aanstormende talenten Alma en Evan waren na hun moeizame start al verder achterop geraakt. Ook Tristán kon zich niet in de strijd mengen. Chrystal zag haar kansen slinken doordat ze 2 keer in tijdnood kwam. Door de overwinning van Jay-Giani op Florian en de daaropvolgende remisepartijen Floris versus Jay-Gianni en van Florian tegen Wouter eindigden Wouter, Floris, Jay-Giani en Kars allen als derde en moesten zij de € 20,00 delen.

Voor Joshua, Barry en Finn was het een geslaagd toernooi met respectievelijk 2,5 en 2 punten.

De prijsuitreiking brengt altijd de nodige spanning met zich mee. Immers, er zijn nog meer prijzen te verdienen in de vorm van beschikbaar gestelde klokken van DGT.

Wouter legde beslag op de doorzettersprijs vanwege zijn bewonderenswaardige inzet tot het einde van elke partij.

Chrystal kreeg de inspanningsprijs voor haar geduld om als elfjarige elke zet goed in overweging te nemen.

Barry ontving de aanmoedigingsprijs met de boodschap dat hij zich niet moet laten imponeren door een ratingcijfer maar kan bouwen op zijn eigen kwaliteiten.

In de kelder waren voldoende activiteiten om zich te vermaken als een partij wat minder lang had geduurd.  Er werd intensief geanalyseerd en naast het schaakspel werden vele (bord)spellen gespeeld en er werd fanatiek deelgenomen aan de sjoelcompetitie. Finn, Evan en Alma bleken onvermoede sjoeltalenten te hebben en legden beslag op de prijsjes.

Om  17:15 uur kwam het einde van deze schaak-2 daagse. We kunnen terugkijken op mooie partijen, sympathieke deelnemers, fijn publiek, diepgaande analyses, heerlijke patatten –frikandellen-kroketten-kaassoufflés, fantastische prijzen en levendige kelderactiviteiten.

Strijd eerste ronde SBO-cup

Afgelopen vrijdag zijn wij (Hans Pees, Peter Brouwer, Jaap de Boer en ik) afgereisd naar Lonneker voor de eerste ronde van de SBO-cup. Na de loting mocht Hans op het eerste bord met wit spelen. Zijn Duitse tegenstander, Niklas Brinkers, bood erg goed partij en maakte het Hans lastig, vooral in het middenspel.

Op het 2e bord speelde Peter tegen Gijs Gerritsen. Gijs bleek zeer gedegen (rating van 1909) en kon op een zeker moment 2 vrijpionnen creëeren waardoor de hoop op een goed resultaat voor Peter er niet meer in zat. Peter gaf zich na een goede strijd gewonnen.

Jaap speelde op het 4e bord tegen Igor Babic (rating 1763). Jaap kwam een stuk (paard) achter, maar vocht zich terug in de partij waarbij op een zeker moment een gelijke stand op het bord kwam. Igor had veel tijd nodig en voelde zich niet zeker van zijn kansen, dus bood remise aan. Jaap mocht dat echter niet accepteren omdat ik op bord 3 niet goed stond en de stand virtueel 2,5 tegen 1,5 zou zijn wanneer Hans zijn partij zou winnen. Jaap ging door en bij een toren eindspel met ieder 6 pionnen bleek Igor te sterk.

Ik speelde op bord 3 tegen Roelof Berkepeis (rating 1776). Een solide verdediging en een langzaam ontwikkelde betere stelling voor Roelof maakte dat ik teveel risico nam. Redelijk tegen het einde van de partij gaf ik een stuk weg en heb opgegeven. Zonder stukverlies zou ik overigens ook hebben verloren.

Hans op bord 1 was ondertussen verwikkeld in een toren eindspel met 2 pionnen in het voordeel ( 4 tegen 2 waarvan 1 vrijpion). Door gedegen manouvreren wist Hans uiteindelijk 2 pionnen met een toren tegen alleen een toren op het bord te krijgen. Het promoveren van een pion was daar toen bij Niklas de vlag van de klok viel.

De eindstand 3-1 voor Lonneker was bereikt. Een verdiende overwinning. En wij naar huis, een illusie armer: nadat het vorig jaar zo goed ging, worden we dit jaar zeker geen winnaar van de SBO-cup.

Gerard

Simultaan voor leden van Mat-Ador

Hallo allemaal,

Op zaterdag, 2 september a.s., houden we een simultaan voor leden van Mat-Ador. De aanvang is om 13.30 uur. De deelname is gratis en er is een leuk prijzenpakket.

Wie de simultaan gaat spelen is nog een verrassing.

Heb je zin om mee te doen, meld je dan aan via de mail (matadorwierden@gmail.com) of bel even. Doe dit uiterlijk 26 augustus. Dan weten wij waar we op kunnen rekenen.

Met vriendelijke groet,

Het bestuur van Mat-Ador

 

Gezellige dag op de Wiezo

We hebben vandaag van 10 uur tot 17.30 uur met een aantal personen de stand/marktkraam bemand op de Wiezo. Het was gezellig druk, ook bij onze “kraam”. Er zijn vele partijen gespeeld tussen leden van Mat-Ador, maar ook samen met voorbijgangers. Of we een aantal van hen hebben weten te interesseren van de schaaksport ……  Dat moeten we nog maar eens afwachten.

We hadden een prachtige plaats aan de Marktstraat, dicht bij het podium voor diverse optredens en een modeshow. Het niveau van de passanten was erg verschillend, maar er waren ook best wel aardige spelers bij. Een meisje dat nooit schaakte gaf Lars prima tegenstand en een Chileense ?standhouder speelde een prima partij tegen Jaap de Boer. Helaas geen potentiële leden; ze woonden resPectievelijk in Hilversum en Amsterdam.

We hebben in elk geval onze club Mat-Ador goed uitgedragen vandaag. Dank aan allen die hieraan hebben meegewerkt (Herman Minkjan,Jaap de Boer, Jaap Langkamp, Teun Speelman, Lars van Schooten, Herman Harleman en Pelle Mug).

Met vriendelijke groet,

Gerard