Evan Gelten H-Kampioen

Zaterdag 5 maart werden de pupillenkampioenschappen van de SBO gehouden  voor de jongste jeugd. Mat Ador Evan Gelten werd winnaar van de H categorie (t/m 7 jaar). Waarmee hij zich plaatste voor deelname aan het Nederlands Kampioenschap. In het gehele deelnemersveld t/m 9 jaar werd hij vijfde.  Alweer een prachtige prestatie van onze vijfjarige Evan die inmiddels aanzien heeft verworven in schaakland. Ook bij het school schaken viel hij bij de aanwezige seniorleden op.

Hij wordt al gekscherend Magnus Gelten, Evan Carlsson of Evanowich genoemd.

Isabella en EvanEvan H Kampioen

Het is genieten van dit kleutertje dat nog min of meer onbevangen aan het bord zit, zichzelf als vijfde op de einduitslag zag staan en concludeerde dat de bekers dit keer aan zijn neus voorbij zouden gaan, niet beseffend dat hij de topper was  binnen zijn eigen leeftijd of eigenlijk boven zijn leeftijd.  Hij mag immers volgend jaar nog eens meedoen in de H-categorie. Ontvangst van de beker verraste hem totaal. Er werd niet geslapen zonder de trofee op het hoofdkussen.

 

Toernooiwinnaar werd de Hardenbergse Twan van Bemmel die in de G-categorie uitkwam. Ex Mat -Ador Isabella Bertholee werd in F-categorie kampioen.  Overigens verloor de laatste haar partij door onoplettendheid tegen Evan.

Evan meldde zich als vierjarige  bij onze schaakvereniging. Al snel was duidelijk dat hij de beginselen van het spel aardig onder de knie had en een vlotte, enthousiaste leerling bleek. Op de vereniging  krijgt hij les van de door onszelf opgeleide Mat Ador  Lars van Schooten.

Op 18 juni neemt  Evan deel aan het NK in Roosendaal . We feliciteren Evan en wensen hem veel plezier op het NK.

Reterinktoernooi 2018

Zaterdag 7 april 2018 werd het jaarlijkse Reterinktoernooi afgewerkt. 32 jeugdspelers hadden zich ingeschreven voor dit uit 7 ronden bestaande toernooi. Het is hartverwarmend om te zien hoe enthousiast en fanatiek de deelnemers schaakten. Ook waren er weer veel ouders die zich voortdurend lieten informeren hoe hun oogappeltjes het er af brachten. Ook werd er af en toe een traantje geplengd bij de kinderen als er iets niet helemaal naar wens was gegaan. De prijzen werden uitgereikt door de sponsor John Reterink.

 

 

 

 

Alles bij elkaar genomen was het een leuke middag voor jong en oud.

 

 

 

 

 

Je kan er zo moe van worden…………….

Er moest nog even worden gerekend. Eind goed al goed.

9e Reterink Jeugdschaaktoernooi

De schaakvereniging Mat-Ador organiseert op zaterdag 7 april a.s. het 9e Reterink Jeugdschaaktoernooi.

Iedereen mag meedoen: jongens, meisjes, scholieren, beginners en gevorderden. De leeftijd is van 5 tot 18 jaar en je wordt ingedeeld naar speelsterkte. Er wordt in poules gespeeld van 8 spelers en het speeltempo is 15 minuten per persoon per partij.

Er zijn fraaie bekers te winnen voor de nummers 1 t/m 3 van elke groep. Het toernooi wordt in de Hervormde Kapel gehouden (zie elders op deze website voor adres en route). Aanmelden kan vanaf 12.00 uur tot 12.45 uur en de aanvang is om 13.00 uur. Het einde/de prijsuitreiking is om circa 17.00 uur.

Je kunt je inschrijven tot domderdagavond 5 april 20.00 uur via email naar Peter Brouwer (matadorwierden@gmail.com).

Bij inschrijving graag vermelden: je naam en geboortedatum, je schaakclub of school, je woonplaats en een indicatie van je speelsterkte. Verder willen we weten of je lid bent van de KNSB of niet.

Het inschrijfgeld is € 5,- voor KNSB leden en € 7,50 voor niet leden.

We hopen, zoals in voorgaande jaren, weer op een grote opkomst !

Strijd eerste ronde SBO-cup

Afgelopen vrijdag zijn wij (Hans Pees, Peter Brouwer, Jaap de Boer en ik) afgereisd naar Lonneker voor de eerste ronde van de SBO-cup. Na de loting mocht Hans op het eerste bord met wit spelen. Zijn Duitse tegenstander, Niklas Brinkers, bood erg goed partij en maakte het Hans lastig, vooral in het middenspel.

Op het 2e bord speelde Peter tegen Gijs Gerritsen. Gijs bleek zeer gedegen (rating van 1909) en kon op een zeker moment 2 vrijpionnen creëeren waardoor de hoop op een goed resultaat voor Peter er niet meer in zat. Peter gaf zich na een goede strijd gewonnen.

Jaap speelde op het 4e bord tegen Igor Babic (rating 1763). Jaap kwam een stuk (paard) achter, maar vocht zich terug in de partij waarbij op een zeker moment een gelijke stand op het bord kwam. Igor had veel tijd nodig en voelde zich niet zeker van zijn kansen, dus bood remise aan. Jaap mocht dat echter niet accepteren omdat ik op bord 3 niet goed stond en de stand virtueel 2,5 tegen 1,5 zou zijn wanneer Hans zijn partij zou winnen. Jaap ging door en bij een toren eindspel met ieder 6 pionnen bleek Igor te sterk.

Ik speelde op bord 3 tegen Roelof Berkepeis (rating 1776). Een solide verdediging en een langzaam ontwikkelde betere stelling voor Roelof maakte dat ik teveel risico nam. Redelijk tegen het einde van de partij gaf ik een stuk weg en heb opgegeven. Zonder stukverlies zou ik overigens ook hebben verloren.

Hans op bord 1 was ondertussen verwikkeld in een toren eindspel met 2 pionnen in het voordeel ( 4 tegen 2 waarvan 1 vrijpion). Door gedegen manouvreren wist Hans uiteindelijk 2 pionnen met een toren tegen alleen een toren op het bord te krijgen. Het promoveren van een pion was daar toen bij Niklas de vlag van de klok viel.

De eindstand 3-1 voor Lonneker was bereikt. Een verdiende overwinning. En wij naar huis, een illusie armer: nadat het vorig jaar zo goed ging, worden we dit jaar zeker geen winnaar van de SBO-cup.

Gerard

Simultaan voor leden van Mat-Ador

Hallo allemaal,

Op zaterdag, 2 september a.s., houden we een simultaan voor leden van Mat-Ador. De aanvang is om 13.30 uur. De deelname is gratis en er is een leuk prijzenpakket.

Wie de simultaan gaat spelen is nog een verrassing.

Heb je zin om mee te doen, meld je dan aan via de mail (matadorwierden@gmail.com) of bel even. Doe dit uiterlijk 26 augustus. Dan weten wij waar we op kunnen rekenen.

Met vriendelijke groet,

Het bestuur van Mat-Ador