Mat-Ador D1 kampioen van Overijssel!!

SBO JCC-D Kampioen Mat-Ador WierdenMat-Ador D1 met Arjuna, Chantal, Selma en Eelke

Het Mat-Ador D1 jeugdteam bestaande uit louter meisjes is SBO kampioen geworden in de leeftijdscatetogie tot 12 jaar. Eva, Arjuna, Chantal en Eelke en invalster Selma lieten zien dat meisjes net zulke goede resultaten kunnen behalen als jongens; betere resultaten zelfs!

Het Mat-Ador D3 viertal ging ook met een beker naar huis want het werd kampioen van de 2e klasse; het Mat-Ador D2 team werd daar derde.

SBO JCC-D 2e klasse Kampioen Mat-Ador D3Mat-Ador D3 met Quinn, Ties, Coen en Isabella

Het kampioenschap voor het D1 team kwam tot stand in een ongekend spannende laatste ronde. Eva was verhinderd maar zelfs zonder deze sterke speelster had het team vooraf de beste kaarten in handen want remise tegen Almelo zou voldoende zijn voor het kampioenschap. Er waren zelfs scenario’s waarin verliezen tegen Almelo nog het kampioenschap zou geven indien Hardenberg remise zou spelen tegen het Enschedese team van SV Dr. Max Euwe maar dat bleek al snel geen optie meer want Max Euwe stevende al spoedig op winst af. Als Mat-Ador zou verliezen werd Max Euwe kampioen.

Voor Mat-Ador begon de wedstrijd tegen Almelo niet goed want Eelke trapte in een Herdersmatje en kon na enkele minuten haar tegenstander al de hand schudden. Gelukkig wist Chantal niet veel later aan bord 3 haar partij te winnen. Met de stand 1-1 en met nog twee partijen gaande moest er dus nog één partij worden gewonnen. Beide partijen winnen zou natuurlijk ook goed zijn en beide partijen remise spelen zou ook nog het kampioenschap opleveren.

Aan bord 1 stond Arjuna echter erg moeilijk tegen Onno en leek de partij te gaan verliezen. Dus was alle hoop gericht op invalster Selma om aan bord 4 het punt binnen te slepen. Selma stond een stuk achter maar had compensatie in de vorm van enkele pionnen en ze had het initiatief. Dit wist ze om te zetten naar een gewonnen eindspel waarin ze met twee vrijpionnen, één op de a-lijn en één op de h-lijn, én een toren tegen een eenzaam paard ten strijde trok. Het tweede punt in de wedstrijd tegen Almelo leek vrijwel zeker binnen.

Dit was enkele ogenblikken later niet meer het geval want om een paardvork te vermijden had Selma haar toren weggezet naar een veld waarop weer een andere paardvork mogelijk was.  Zonder toren leken de twee pionnen niet meer voldoende om de partij tegen koning met paard te winnen. Arjuna had haar partij ondertussen verloren en het zag er dus bepaald niet rooskleurig uit wat betreft de kansen voor ons team om nog kampioen te worden.

Terwijl Selma’s tegenstander met zijn koning de h-pion ging tegenhouden dirigeerde hij het paard naar de a lijn om de andere pion tegen te houden. Die pion had echter al het veld a7 bereikt en Selma zag goed dat haar koning dit paard kon aanvallen en veroveren. Ze promoveerde de a-pion tot dame en zette uiteindelijk met nog weinig tijd op de klok haar tegenstander mat.