Grand Slam

Het Wierdense Grand Slam, het jaarlijkse schaaktoernooi  voor de betere jeugdspelers werd een groot succes door deelname van 24 fanatieke spelers. De technische leiding was wederom in handen van scheidsrechter Jan Hummel van collega vereniging Minerva, die de zaken weer tot in detail op orde had.

Naast de bekende gezichten waren er ditmaal ook Drentse en Groningse spelers aanwezig. Er werd gespeeld in 2 groepen en voor beide groepen waren voor de eerste 3 plaatsen geldprijzen beschikbaar. De Almelose Reinier Luiten werd winnaar van het toernooi.  Hij ging met de trofee en een mooi geldbedrag naar huis. Jelmer Lansink en Niek van den Noordaa werden gedeeld eerste in poule 2. Omdat er veel kinderen met gelijke standen eindigden gingen er veel kinderen met kleinere geldbedragen huiswaarts.

Reinier Reinier ontvangt de hoofdprijsJan Hummel Jan Hummel

DSC_0290 (Kopie)       Jelmer en Niek gedeeld winnaar in poule 2

Als organisatie kunnen we terugzien op een prachtig toernooi.  De begeleiders van de kinderen uit de noordelijke provincies keken op van de keldersituatie waar de mogelijkheid bestond voor analyse en nabespreking van de partij. Omdat er een prijs beloofd was voor de mooiste partij of zettencombinatie maakten kinderen  fanatiek gebruik van deze mogelijkheid. Immers, mogelijk leverde hun gespeelde partij wel iets moois op. De Drentse Marrit Adema legde beslag op die prijs door haar mooie spel tegen Joas Tiggelaar.

Verder had de organisatie nog een extra prijs in het leven geroepen waarover vooraf niets was gemeld maar die ten tijde van het toernooi te berde werd gebracht. Het kon van alles worden en iedereen kon er voor in aanmerking komen; sportiefste deelnemer, positiefste deelnemer, beste opruimer of andere opvallende acties van kinderen. Op voorhand is niet gemeld waarvoor deze prijs zou worden toegekend, alleen dat de prijs er was. Dit maakte het voor kinderen die buiten de geldprijzen gingen vallen interessant om goed hun best te blijven doen.  Uiteindelijk werd het de ‘doorzettersprijs’ en werd toegekend aan de 9-jarige Joas Tiggelaar die gezien zijn rating wat onderpresteerde maar die wel elke partij tot het uiterste ging en bijzonder goed de kloktijd benutte.

Beide extra prijzen in de vorm van een schaakklok, werden beschikbaar gesteld door DGT uit Enschede, waarvoor we uitermate dankbaar zijn.

Het was stil in de speelzaal. Het enige geluid kwam weleens van de toernooileiding zelf die soms en zeer terecht,  tot stilte gemaand werd door nog maar 8-jarige smurfen.

Wessel Adema

Wessel Adema

Linnet en Marrit

Linet Boghossian en Marrit Adema

In de kelder daarentegen was het een gezellige boel. Yannic  Husers, Regobert Eijkelkamp en Thomas Hummel bespraken de partijen na. Schakers blijven schakers en tussen de rondes door speelden ze nog enthousiast  tegen elkaar. Commentatoren bleken ruim voorradig, maar wat is er veel onderling respect.! Van de spelletjes Raindropchess en Solitair werd ter afwisseling gebruik gemaakt. Verder waren er kant klossende, hakende en werkende ouders aanwezig die een soort van kampement hadden opgeslagen met meegebrachte proviand.

Klaar voor de prijzen

Klaar voor de prijsuitreiking

Martijn Kanger

…de wiskundesommen werden ook gemaakt

De conclusie is dat dit toch wel het mooiste toernooi van de regio is waar we als vereniging zuinig op moeten zijn. Zonder hulp van alle vrijwilligers had dit nooit zo’n geslaagd toernooi kunnen worden. Daarom nogmaals bedankt Gerard en Lars voor de hulp bij het opstarten, Jaap en Margo Langkamp voor jullie hand-en-spandiensten en foto’s, Yannic, Regobert en Thomas voor de begeleiding en analyse in de kelder.  Jan Hummel voor de wedstrijdleiding en last but not least Ineke Dommerholt voor de catering en voor de hulp bij alle kleine onverwachte zaken.